Årets bästa sällskapsspel 2020

Text: Thomas Helsing Foto: Tomas Karlsson/Pressbilder
Posted 2020-11-10 in Leva & Bo, Mode & Shopping, Nöje

Femårsjubileum och det firar vi med att ha hårdtestat rekordmånga utgivare och spel. Vårt test av sällskapsspel 2020 innebar också succédebut för tyska Ravensburger som tog hem de två översta placeringarna med sina två bidrag men överlag var det hög rolighetsfaktor på alla spel i hela testet.

 

Så här gjorde vi: På grund av pandemin lät vi årets nyheter testspelas av flera mindre testgrupper som sedan fick ge både korta omdömen samt betyg från 1 till 5 (där 5 är bäst). Här är alla betygsatta sällskapsspel 2020 i vårt test.

 

1. 3D Labyrinth
(Ravensburger)
Ålder: 8+
Antal spelare: 2-4
Betyg: 5 av 5

Vi är många som minns Labyrinth och Master Labyrinth från barndomen så det var med nyfikenhet vi gav oss i kast med denna 3D-version. Spelarna ska hämta skatter och sedan ta sig ut ur en labyrint som är i ständig förändring. Rolig uppdatering av ett redan roligt koncept där ingen spelomgång blir den andra lik. Det här är vårt toppval i årets test!

 

2. Minecraft
(Ravensburger)
Ålder: 10+
Antal spelare: 2-4
Betyg: 5 av 5

Tvåa i årets test av sällskapsspel 2020 med decimalmarginal blev ett oväntat inslag. Är det här spelet som får datorspelare att lämna skärmen och sätta sig runt ett bord? Det är mycket möjligt, för det här var ett roligt och varierande strategiskt spel med hyperpopulära Minecraft som fond. Den som spelat datorspelen känner igen uttryck och grafisk design men det krävs absolut ingen förkunskap och det finns inte mycket gemensamt i övrigt. Men fortfarande vanebildande och superkul tycker årets panel.

 

3. Mini-MIG 0-100
(MIG)
Ålder: 14+
Antal spelare: 2+
Betyg: 4,3 av 5

Miniversion av MIG:s inkluderande frågespel 0-100. Det fina med detta är att ingen behöver sitta och inte kunna svara – här är alla svar en siffra mellan 0 och 100. Närmast rätt svar får poäng. Vi gillar formatet som får plats i fickan och att man klämt in 175 frågor, varav flera dessutom är nya för i år. Ibland behöver ett roligt spel inte vara så komplicerat!

 

4. Fördomar & tuffa val
(ALF)
Ålder: 15+
Antal spelare: 3-6
Betyg: 4,2

Testgruppen hade verkligen roligt med det här spelet men flaggar samtidigt för att det fungerar bäst när man känner varandra sedan innan. Frågor som “Vem anser sig smartare än genomsnittet?” och “Vilken parfym väljer du av fotsvett, sur tång eller kloak?” ger många ‘aha’-upplevelser om dina medspelare.

 

5. GW:s kriminalgåtor
(Alga)
Ålder: 8-99
Antal spelare: 1-4
Betyg: 4 av 5

Leif GW Persson dök upp redan i 2018 års speltest och nu frontar han ett nytt spel. Denna gång ska spelarna använda uteslutningsmetoden för att avgöra vem som är skyldig. Flera svårighetsgrader gör att nästan hela familjen kan spela och ha kul. Det här spelet andas verkligen GW och man börjar snart andas tungt, flytta glasögonen upp och ned och prata lite fundersamt på GW-vis.

 

5. Spelet om 80-talet
(Tactic)
Ålder: 15+
Antal spelare: 2-6
Betyg: 4 av 5

Tactic bidrog med två frågespel om årtionden (80- och 90-talen) i årets test där våra testgrupper fastnade mer för 80-talet men båda är nog lika roliga egentligen beroende på vilket man har flest minnen från. Man har dessutom infört variation jämfört med “vanliga” quiz- spel tack vare olika kategorier som ska besvaras. Ytterligare exempel på att spel kan vara tämligen enkla i grunden och ändå ge massor av roliga stunder.

 

5. Nonsens
(ALF)
Ålder: 10+
Antal spelare: 4-8
Betyg: 4 av 5

Vi har sett den här spelidén förut från andra förlag men det betyder inte att vi är trötta på den. I grunden är det den klassiska ‘viskleken’ där ett ord blir något helt annat efter att ha viskats från person till person. Här ritar en person ordet och nästa skriver vad hen tror att den förra har ritat och så vidare. Öppnar upp för många glada skratt och överraskningar.

 

8. Hungry cats
(Wow)
Ålder: 8+
Antal spelare: 2-4
Betyg: 3,8 av 5

Kul strategispel som egentligen skulle ha kunnat ha något helt annat tema än katter, men vi kan inte klaga på det när de är både gulliga och mysiga. Bra lagom klurigt spel med visst djup. En del av testspelarna tyckte att reglerna var svåra att förstå och att poängräkningen tog tid när de spelade första gången. Trots det är alla sugna på att spela det igen.

 

8. Therapy
(Alga)
Ålder: 15+
Antal spelare: 3-6
Betyg: 3,8 av 5

Det här är spelet som skojar med psykoanalys och nojor och i slutänden faktiskt belönar den som bäst kan analysera sig själv och sina medspelare. Testspelarna tyckte att det var krångligt i början med mycket regelläsning men efter den uppförsbacken gick det snabbt och lätt att spela. Roligt och med en del eftertanke när man slutat spela.

 

10. MIG 0-100 Orange
(MIG)
Ålder: 14+
Antal spelare: 2+
Betyg: 3,7 av 5

Den nya versionen av “stora 0-100” innehåller nya frågor där dock vissa tyckte att poängräkningssystemet var lite för jobbigt. Andra ansåg dock att det var ett “riskfritt köp till spelhyllan där hemma” och alla var överens om att spelidén fortfarande håller.

 

11. Spelet om 90-talet
(Tactic)
Ålder: 15+
Antal spelare: 2-6
Betyg: 3,5 av 5

Samma spel som det något mer populärare “Spelet om 80-talet”, men här handlar frågorna istället om Tamagotchis, grungebanden, och internets plötsliga utbredning. Välj vilket årtionde som passar dig bäst – båda är smidiga och roliga varianter på frågespel.

 

11. Antikrundan
(Tactic)
Ålder: 8+
Antal spelare: 2-6
Betyg: 3,5 av 5

Efter att flera andra tv-succéer blivit spel var det väl bara en tidsfråga innan Antikrundan gjorde entré med en hemversion. Själva spelidén blandar dock in mycket från andra, mer tävlingsinriktade program som Antikduellen. Bortser man från det så är det ganska kul att försöka fynda bland verkliga antikviteter.

 

 

13. Världens djur
(Tactic)
Ålder: 8+
Antal spelare: 2-6
Betyg: 3 av 5

Röster från testspelarna: ”Överraskande roligt även om man saknar kunskaper och har lågt grundintresse för djurvärlden”. ”Skapar diskussioner och funderingar kring många djur”.

 

13. Pusseldeckarspelet
(Kärnan)
Ålder: 8+
Antal spelare: 2-4
Betyg: 3 av 5

Röster från testspelarna: ”Bra spel om man vill lära sig fler svenska ord”. ”Bra att det inte tog så lång tid. Roligt och lätt även för mindre barn”. ”Minus för delar av reglerna som var otydliga med vad som menades”.

 

13. Tänk lika
(WOW)
Ålder: 8+
Antal spelare: 3-8
Betyg: 3 av 5

Röster från testspelarna: ”Roligare ju fler man är som spelar”. ”Klurig poängräkning som tog lite tid att förstå. Men efter det ledde det till många stora skratt”.

 

13. Konstbluffen
(ALF)
Ålder: 10+
Antal spelare: 3-6
Betyg: 3 av 5

Röster från testspelarna: ”Ser roligare ut på kartongen än vad det faktiskt är”. ”Kul att försöka bluffa sina vänner men blir lite för enformigt i längden”.

 

17. Sant eller falskt
(Tactic)
Ålder: 12+
Antal spelare: 2-6
Betyg: 2,7 av 5

Röster från testspelarna: ”Vi som spelade var mellan 14 och 49 år och alla hade lika svårt/lätt att svara rätt på frågorna”. ”Antiklimax när vi försökte spela på två då det saknar anpassade regler för två spelare trots att det står angivet på asken”.

 

18. Charader på 30 sek
(Nicotext)
Ålder: 8+
Antal spelare: 2+
Betyg: 2,5 av 5

Röster från testspelarna: ”Inga anpassade regler för 2 deltagare. För många spel i år verkar ha märkts med 2 deltagare av slentrian utan att man tänkt till om hur det ska fungera på 2 spelare”. ”Småkul kort version av charader att ta fram efter middagen”.

 

19. Sanning eller konsekvens
(Nicotext)
Ålder: 15+
Antal spelare: 2+
Betyg: 2 av 5

Röster från testspelarna: ”Kul, klassisk lek som är lätt att ta med sig”. ”Ser ingen mening med köp när man kan göra leken på egen hand”. ”Kan vara bra om man har svårt att komma igång med frågor och uppdrag men annars har jag alltid lekt detta bra utan att köpa något”.

 

19. Spingo
(Kärnan)
Ålder: 8+
Antal spelare: 2-4
Betyg: 2 av 5

Röster från testspelarna: ”Ena spelvarianten fungerar inte på 2 spelare. Andra varianten är dåligt genomtänkt och skapar långa dödtider varje omgång, vilket sänker spelet helt för mig”. ”Ett ’okej’ bokstavsspel, men inget speciellt som gör att man är sugen på att spela snart igen”.

 

19. Youandi
(Kärnan)
Ålder: 8+
Antal spelare: 2-5
Betyg: 2 av 5

Röster från testspelarna: ”Kul spelidé som dock aldrig lyfter. Mycket på grund av småpill med hjärtanen. Spelet hade mått bra av annan design”. ”Okej spel men hade kanske varit roligare om jag varit 14 år”.

 

19. Jag har aldrig
(Nicotext)
Ålder: 15+
Antal spelare: 2+
Betyg: 2 av 5

Röster från testspelarna: ”Passar nog bäst för unga vuxna under förfesten”. ”Bra när man själv har slut på idéer”. ”Känns tveksamt att betala för”.

 

Vill du ha ännu fler speltips kan du läsa våra tidigare test här: 2016, 2017, 2018 och 2019.

 

SÖK

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrev
ÖSK-arkivet
Norges Casino

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.